Hey, ik ben Toben geboren op 7 augustus 1993 in Brugge, waar ik de naam Toben Patrick Valère Braeckevelt kreeg. Ik kwam terecht in een warm gezin. Mijn moeder, Frieda Rosseel, was verpleegster in het AZ Sint-Jan Brugge en mijn vader, Marnix Braeckevelt, was leerkracht van de middelbare school Petrus & Paulus Campus West Oostende. Beiden zijn nu actieve vrijwilligers in onze gemeente in onder meer Proper Oostkamp en de ontmoetingshuizen. Als jongste groeide ik, samen met mijn broer Ruben en mijn zus Jana, op in de Gevaartsestraat 25, Moerbrugge (Oostkamp). Vandaag woon ik samen met mijn echtgenote Aurelie Debaene, in de Splethagestraat in Oostkamp.
Mijn eerste schoolse kennis heb ik vergaard in de plaatselijke Vrije Basisschool De Vaart. Daar kreeg ik al op jonge leeftijd belangstelling voor milieu en vrijwilligerswerk. Nadien trok ik, samen met enkele klasgenoten, naar OLVA, Onze-Lieve-Vrouwecollege Assebroek. Daar is mijn interesse voor politiek en geschiedenis gegroeid, maar ook het sociale liet mij niet los. Als lid van de sociale werkgroep was ik medeorganisator van onder andere het jaarlijkse Broederlijk Delen Ontbijt in onze school.
Na de mooie tijd in het middelbaar, waagde ik de stap om Geschiedenis te studeren aan de KULAK (Kortrijk). Ook omdat ik als enige leerling van OLVA naar de universiteit in Kortrijk trok, ontwikkelde ik mijn sociale vaardigheden verder en hielp ik binnen mijn richting om het jaarlijks Historia-weekend te organiseren. Na twee leerrijke jaren in Kortrijk werd de grote stap gezet naar Leuven. Daar behaalde ik mijn Master in de Geschiedenis en daarna mijn Master in de Beleidseconomie.
In Leuven kreeg de politieke microbe mij echt te pakken. Ik heb mij toen ingeschreven voor Jeugd Parlement Jeunesse in Brussel. In dit jeugdparlement leer je één week de werking van het federaal parlement. Spijtig genoeg kon ik uiteindelijk, door een val, niet deelnemen aan het jeugdparlement, maar mijn interesse was wel volledig gewekt. Via Lode Degrieck en Els Roelof begon ik bij CD&V Oostkamp deel te nemen aan activiteiten. In 2015 werd ik door de jongeren verkozen tot Jongerenvoorzitter.
Ook nationaal begon ik mij te engageren. Eerst door zelf deel te nemen aan de Zomerunief, een unief voor nieuwe jonge leden, daarna organiseerde ik het zelf 3x en startte ik met enkele vrienden de JONGCD&V Bootcamp.
Naast JONGCD&V Oostkamp en JONGCD&V nationaal was ik tijdens mijn universiteitsjaren ook praeses van de ChristenDemocratische Studenten (CDS) Leuven. Daar organiseerde ik, samen met het CDS-bestuur, debatten en praatavonden over de politieke actualiteit.
Al was ik op dat moment ver van Oostkamp, toch probeerde ik ook op het thuisfront mij actief sociaal te engageren. Ik werd lid van het Feestcomité Moerbrugge, waar ik direct tot sociale mediamanager werd “gebombardeerd”. Daarnaast zette ik mij als vrijwilliger in bij verschillende evenementen waaronder in de VBS De Vaart, ParkPop, Ontbijt in’t wit, de Rode neuzenweekend, enz.
Via het Feestcomité heb ik toen ook de kans gekregen om deel uit te maken van de Cultuurraad van Oostkamp, waar wij nadenken over de toekomst van Cultuur en de culturele verenigingen in Oostkamp. En vanuit de Cultuurraad werd ik ook afgevaardigd in de Raad van Bestuur van de Valkaart. Daar had ik de mogelijkheid om mee te werken aan de samenstelling van de jaarkalender van de culturele voorstellingen.
Mijn professioneel loopbaan begon op 15 maart 2017 in het Vlaams parlement als parlementair medewerker van Vlaams volksvertegenwoordigster en senatrice Sabine de Bethune (CD&V). Zo kon ik enkele dossiers van nabij opvolgen zoals cultuur, vrijwilligerswerk en onroerend erfgoed. Ook op deze manier probeerde ik mijn steentje bij te dragen aan een warm en sterk Vlaanderen, waar het heerlijk wonen is.
Na de verkiezingen in 2018 werd ik fractieleider in de gemeenteraad voor cd&v en kon ik zo mee mijn stempel drukken op het beleid.
In 2020 liet ik op professioneel vlak Brussel achter mij en keerde ik terug naar West-Vlaanderen. Bij de POM West-Vlaanderen werd ik onder meer verantwoordelijke voor streekwerking en financiële opvolging van Europese projecten. In september 2022 maakte ik de overgang naar de FOD Financiën in Brugge als Attaché binnen het Centrum KMO.
Kort samengevat: een beroepsloopbaan van zeven jaar waarbij ik het geluk had verder zeer gevarieerde kennis te vergaren die ik graag wil benutten bij mijn politieke inzet.
Inmiddels legde ik, tijdens de gemeenteraad van 16 december 2022, de eed af als schepen van Patrimonium en Aankoopbeleid. Vanuit het beleid denk ik mee over het verduurzamen en vernieuwen van ons publiek patrimonium. Een mooi voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuwe polyvalente zaal met jeugdlokalen en buitenschoolse kinderopvang (bko) in Hertsberge.
Relationeel ben ik al 13 jaar samen met mijn echtgenote Aurelie Debaene en sinds 2022 zijn wij gelukkig getrouwd. Aurelie is afkomstig uit Sijsele en werkt sinds 2020 bij apotheek De Wieke in de Brugsestraat. Samen wonen wij in het centrum van Oostkamp, in de Splethagestraat.
Aurelie is mijn rots in de branding en je zal haar dus vaak samen met mij zien, ook tijdens het vrijwilligerswerk.